Ce ar trebui să știm despre ziua de azi
5 participanți
Pagina 1 din 4
Pagina 1 din 4 • 1, 2, 3, 4
Ce ar trebui să știm despre ziua de azi
Dincolo de evenimentele consemnate de istorie, se simțea nevoia unui topic unde să amintim si de zilele dedicate altor lucruri importante pentru noi toți, cum ar fi zâmbetul, fericirea, prietenii....
O sa încep amintind ca ieri a fost Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice...
Flori pentru părinții si bunicii noștri, cei ce mai sunt sau nu mai sunt...
Re: Ce ar trebui să știm despre ziua de azi
Știați ca astăzi este Ziua Mondială a Mersului pe Jos?
Mersul pe jos este o activitate plăcută, utilă şi, mai ales, sănătoasă, motiv pentru care evenimentul este susţinut, la nivel global, de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Această zi a fost celebrată pentru prima dată, în 1992, la Rio de Janeiro, iar câţiva ani mai târziu, în 2005, peste 70 de ţări au conştientizat importanţa acestei activităţi şi au organizat exerciţii de mers pe jos.
Mersul pe jos previne aparitia diabetului de tip 2. Specialistii au demonstrat ca o persoana care merge pe jos timp de 150 minute pe saptamână, pierde aproximativ 7% din greutatea corpului si poate reduce cu pana la 58% riscul declansarii diabetului zaharat.
Mersul intareste inima, in cazul barbatilor. In urma unui studiu s-a constatat ca rata mortalitatii in randul barbatilor pensionari care au mers mai putin de 1.5 km pe zi a fost de doua ori mai ridicata decat a celor care merg pe jos minim 3 km pe zi.
Mersul intareste inima, daca sunteti femeie. Cercetatorii afirma ca femeile care au mers pe jos timp de trei ore sau mai mult pe saptamana, au avut un risc mai redus de aparitie a atacului de cord sau a altor evenimente coronariene, cu pana la 35% comparativ cu femeile care nu au mers pe jos.
Mersul pe jos este bun pentru sanatatea creierului. Specialistii au descoperit ca la femeile care au mers pe jos minim 1.5 ore pe saptamana functia cognitiva s-a imbunatatit si declinul cognitiv a fost mai mic decat la cele care au mers mai putin de 40 de minute pe saptamana.
Mersul pe jos este sanatos pentru oase. Cercetarile au aratat ca femeile aflate la menopauza care au mers pe jos aproximativ 1.5 km in fiecare zi aveau o densitate osoasa mai mare la nivelul intregului corp. Mersul pe jos incetineste nivelul de pierdere osoasa de la nivelul picioarelor.
Mersul pe jos ajuta la atenuarea simptomelor de depresie. Cei care merg pe jos 30 de minute intre 5-3 ori pe saptamana, timp de 12 saptamani, vor manifesta cu pana la 47% mai putine simptome de depresie.
Mersul pe jos reduce riscul formarii cancerului mamar si de colon. Femeile care au mers pe jos intre 1.15 si 2 ore si jumatate pe saptamana, au avut un risc cu pana la 18% mai scazut de cancer de san, comparativ cu femeile inactive.
Exercitiile fizice pot preveni cancerul de colon. In plus, chiar daca o persoana dezvolta cancer de colon, beneficiile activitatii fizice par sa continue, atat prin cresterea calitatii vietii, cat si prin reducerea mortalitatii.
Mersul pe jos imbunatateste nivelul conditiei fizice. Este suficient ca o persoana sa mearga pe jos doar 30 de minute, de trei ori pe saptamana, pentru a-si imbunatati sanatatea cardiovasculara.
Si nu uitati – mersul pe jos este sportul care nu costa!
Re: Ce ar trebui să știm despre ziua de azi
Ziua internațională a animalelor (World Animal Day) este sărbătorită, în fiecare an, la 4 octombrie.
Căprioară în Parcul Natural Comana, județul Giurgiu
În 1931, cu prilejul unei convenții a ecologiștilor care a avut loc la Florența, ziua de 4 octombrie a fost proclamată oficial de către Organizația Internațională pentru Protecția Animalelor ca Ziua internațională a animalelor. Tot într-o zi de 4 octombrie, în 1228, a fost canonizat Sfântul Francisc de Assisi (1182-1226), protectorul animalelor.
Instituirea Zilei internaționale a animalelor a fost, la acel moment, un mod de a face cunoscută situația speciilor de animale aflate în pericol de dispariție. Cu timpul a devenit ziua în care se aduce un omagiu tuturor animalelor, din toate țările lumii.
Primele lucrări privind drepturile și protecția animalelor au fost publicate în secolul al XVIII-lea, iar prima lege pentru protecția animalelor s-a numit "Martin's Act" și a fost votată de Parlamentul britanic la 22 iulie 1822. Textul Declarației Universale a Drepturilor Animalelor a fost adoptat de Liga Internațională a Drepturilor Animalelor și de Ligile Naționale Afiliate, în cadrul Întâlnirii Internaționale pe tema Drepturile Animalelor, desfășurată la Londra între 21-23 septembrie 1977. Declarația Universală a Drepturilor Animalelor a fost proclamată în mod solemn, la sediul UNESCO din Paris, la 15 octombrie 1978[size=38]. [/size]
Ziua internațională a animalelor este menită să celebreze viața animalelor, în toate formele ei, să contribuie la conștientizarea diverselor roluri pe care animalele le au în viața oamenilor, la manifestarea recunoștinței față de modul în care animalele ne înfrumusețează viața. Nu în ultimul rând, este adus un omagiu atât tuturor necuvântătoarelor, cât și oamenilor care le iubesc și le respectă. Marcarea acestei zile prilejuiește și o rememorare a drepturilor animalelor.
Conform cercetărilor, prezența unor animale de companie este benefică, poate stimula sănătatea fizică și mentală a omului, ajutându-l adesea din punct de vedere emoțional, psihologic și social.
Ziua internațională a animalelor este o ocazie specială de a celebra dragostea și respectul nostru față de animale prin activități speciale care să evidențieze importanța lor în lume.
[size=38]Mânz la târgul anual de cai din comuna Berevoiești, județul Argeș[/size]
Astfel, cu prilejul Zilei internaționale a animalelor, în lume sunt organizate o serie de evenimente, precum: acțiuni de educare și informare, inclusiv în școli, acțiuni de voluntariat în adăposturi, campanii de sterilizare și de adopție, evenimente de strângere de fonduri, diverse competiții pentru susținerea cauzei animalelor, conferințe, emisiuni de radio și televiziune, ceremonii de binecuvântare a animalelor. De asemenea, iubitorii de animale pot face donații (mâncare, medicamente) pentru adăposturile de animale. Nu în ultimul rând, pot fi organizate marșuri de protest pașnice, spre exemplu pentru creșterea gradului de conștientizare asupra unei probleme specifice privind bunăstarea animalelor, pentru legi privind protecția animalelor etc. Multe manifestări pun accentul pe faptul că educația copiilor trebuie să cultive respectul și dragostea față de animale.
Numărul evenimentelor de acest gen, organizate de diverse instituții, organizații de protecție a animalelor etc., este în creștere de la an la an. Dacă în 2003, spre exemplu, s-au înregistrat 44 de evenimente organizate în 13 țări, în prezent s-a ajuns la aproximativ 1.000 de evenimente organizate în aproximativ 100 de țări.
Și anul acesta sunt programate în întreaga lume numeroase manifestări, dintre care amintim, spre exemplu, ceremonia de binecuvântare pentru animalele de la adăpostul Sarawak SPCA, din Kuching, Sarawak, Malaezia (4 octombrie), promovarea pe Facebook a câinilor cărora trebuie să li se găsească un stăpân (1-4 octombrie, Marea Britanie), concursuri pe Instagram și Twitter intitulate "De ce susțin Ziua internațională a animalelor" (1-4 octombrie, Marea Britanie) etc.
La 2 octombrie 2016, a avut loc în Piața Victoriei din București un eveniment organizat de Federația pentru Protecția Animalelor și Mediului (FPAM) pentru promovarea și susținerea drepturilor animalelor din România. La eveniment au fost avute în vedere toate formele de cruzime față de animale, începând cu abuzurile asupra animalelor sălbatice și continuând cu cele comise în stradă, ecarisaje, laboratoare, circuri, grădini zoologice, abatoare, ferme etc.
AGERPRES/ (Documentare — Ruxandra Bratu, Daniela Dumitrescu; editor: Horia Plugaru, editor online: Gabriela Badea)
Ultima editare efectuata de catre Donna in Joi Oct 06, 2016 9:31 am, editata de 2 ori
6 octombrie, Ziua Mondială a Zambetului
Se spune că dacă ai o zi proastă, un zâmbet poate aduce soarele pe strada ta, așa că măcar de Ziua mondială a zâmbetului să nu te zgârcești la acest capitol. Cine știe cui îi vei face o bucurie, te costă doar un surâs…
Ziua mondială a zâmbetului (World Smile Day) este aniversată în prima zi de vineri a lunii octombrie. Ziua a fost inițiată de către americanul Harvey Ball, creatorul imaginii “feței zâmbitoare” (smiley face), în 1963, reprezentând un buton galben cu două puncte și o paranteză “închisă”. Astăzi oamenii din toată lumea îl folosesc cu scopul de a-și exterioriza emoțiile pozitive, relatează Agerpres.
Într-un interviu Harvey Ball mărturisea: “Niciodată în istoria omenirii și a artei nu a fost nimic ce ar aduce atâta bucurie, fericire și plăcere tuturor! Nu a fost creat nimic simplu, dar pe înțelesul tuturor!”
Imaginea creată de Harvey Ball a devenit în decursul anilor simbolul cel mai ușor de recunoscut pe planetă, pentru stările de fericire, bucurie și voie bună.
Preocupat de supra-comercializarea simbolului său și modul în care sensul original al acestuia risca să se piardă în repetarea constantă de pe piață, Harvey Ball a lansat ideea de a dedica o zi zâmbetului. El ales prima zi de vineri a lunii octombrie pentru a aniversa Ziua mondială a zâmbetului.
Marcată pentru prima dată în 1999, în orașul natal al lui Smiley, din Worcester, ea a continuat să fie aniversată și în anii următori devenind cunoscută în întreaga lume. Fundația Harvey Ball World Smile, creată după decesul acestuia în 2001, a devenit sponsorul oficial al Zilei mondiale a zâmbetului.
În numeroase orașe din Europa, Asia, America de Nord și America de Sud se organizează manifestări ce includ spectacole cu clovni, picturi pe față, prezentări de povești, teatru de păpuși, concursuri de baloane.
În calendarul anual există încă o zi dedicată râsului celebrată în prima duminică a lunii mai.
Ana Grama
9 octombrie, Ziua Mondială a Poștei
Astăzi, pe 9 octombrie, poştașii şi angajaţii din domeniul poştal din întreaga lume sărbătoresc Ziua Mondială a Poştei, ce marchează înființarea, în 1874, prin semnarea Tratatului de la Berna, a Uniunii Generale a Poștelor. La Congresul Uniunii Poştale Universale din 1969, de la Tokyo, ziua de 9 octombrie a fost declarată Ziua Mondială a Poştei. Primul oficiu poştal din lume a fost înfiinţat în 1712, în Sanquhar, un mic oraş din sudul Scoţiei. Au urmat oficiile poştale din Stockholm (Suedia) şi Santiago (Chile), în 1772. Mai multe invenţii au ajutat la evoluţia sistemului poştal. Primele „plicuri” au fost confecţionate din pânză, piei de animale şi fibre vegetale. Au urmat scrisorile pliate și sigilate cu ceară, iar plicurile standardizate au început să fie folosite abia în secolul al XIX-lea. În 1653, la Paris, un francez a pus la punct un sistem poştal. În 1837, un învăţător din Anglia, Rowland Hill, a inventat timbrele poştale cu adeziv. Tot el a stabilit primele tarifele poştale uniforme, calculate în funcţie de greutatea coletului.
Poşta reprezintă un factor important în societatea informaţională şi un instrument de comunicare esenţial, care facilitează şi stimulează dezvoltarea culturală, socială şi economică. În pofida faptului că lumea se schimbă, comunitatea poştală este încă bine plasată pentru a garanta integritatea serviciului poştal universal şi libera circulaţie a trimiterilor poştale pe teritoriul poştal unic.
Re: Ce ar trebui să știm despre ziua de azi
Ziua mondială a sănătății mintale
luni, 10 Oct 2016
La 10 octombrie, se marchează Ziua mondială a sănătății mintale. A fost stabilită, în 1992, de către Federația Mondială pentru Sănătate Mintală (World Federation for Mental Health - WFMH), pentru a crește gradul de conștientizare și educare, la nivel mondial, în privința sănătății mintale.
Campania din 2016 are ca temă ''Demnitate în sănătatea mintală — Primul ajutor în sănătatea mintală pentru toți'', potrivit site-ului wfmh.com, și pornește de la faptul că mii de oameni cu probleme de sănătate mintală, din întreaga lume, sunt lipsiți de drepturile omului, fiind discriminate, stigmatizate, marginalizate, supuse abuzurilor emoționale și fizice de către comunitatea în care trăiesc.
În Articolul 1 din Declarația Universală a Drepturilor Omului se afirmă că "toate ființele umane se nasc egale în demnitate și în drepturi". Preambulul Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Handicap prevede că "discriminarea împotriva oricărei persoane pe bază de handicap constituie o încălcare a demnității și a valorii persoanei umane", menționează site-ul Organizației Mondiale a Sănătății.
Acțiunile organizate cu acest prilej urmăresc conștientizarea, sensibilizarea și informarea populației pentru a putea ajuta aceste persoane. WFMH încurajează factorii de decizie ai țărilor și organizațiilor din întreaga lume în vederea abordării problemelor de sănătate mintală cu care se confruntă persoanele din cadrul comunităților, pentru a satisface nevoile acestora, oferind serviciile medicale și acces la tratamente.
O multitudine de factori de natură socială, demografică, psihologică sau biologică contribuie la menținerea sănătății mintale a unei persoane. Tulburările mintale apar în toate culturile și în toate etapele vieții. De asemenea, pe lângă ceilalți factorii genetici și psihici, integritatea sănătății mintale se asociază cu schimbările sociale rapide, cu nivelul stresului de la locul de muncă, discriminarea de gen, excluderea socială, stilul de viață nesănătos, riscurile violenței de toate tipurile, cu alte probleme de sănătate, cu accesul la îngrijire și tratament și cu încălcările drepturilor omului.
Din cauză că sistemele sanitare din întreaga lume se confruntă cu mari probleme în acordarea de îngrijiri în domeniul sănătății mintale, iar resursele disponibile sunt insuficiente, o majoritate largă a persoanelor cu tulburări mintale din multe țări ale lumii nu primesc niciun fel de ajutor.
La nivel mondial, milioane de oameni suferă astăzi de afecțiuni mintale sau neurologice sau de probleme psihosociale provocate de abuzul de alcool și de droguri. Bolile mintale și neurologice, afectând sănătatea în general, pot bloca capacitatea omului de a se realiza și de a fi de folos comunității. Organizația Mondială a Sănătății estimează că, până în anul 2020, tulburările mintale, în special depresiile, vor fi principalele cauze ale morbidității în rândul europenilor.
În țara noastră, Liga Română pentru Sănătate Mintală își propune să acționeze consecvent pentru a cunoaște evoluția fenomenelor comunitare, sociale, economice și culturale, precum și influența acestor fenomene asupra indivizilor și grupurilor, să elaboreze soluții și strategii adecvate adaptării persoanelor și grupurilor aflate în dificultate relațională, să fie organizator și consultant competent în programe de sănătate mintală, să se constituie ca grup de presiune în raport cu factorii de decizie politică și administrativă implicați în domeniul sănătății mintale, se arată pe site-ul organizației, lrsm.ro.
AGERPRES /(Documentare — Marina Bădulescu, Daniela Dumitrescu, editor: Horia Plugaru)
Re: Ce ar trebui să știm despre ziua de azi
11 octombrie, Ziua Internaţională a Fetelor. „Rămâi la şcoală. Poţi schimba lumea!” spune Santana, o fată căsătorită la 14 ani
Astăzi, la 08:17
[size=65]
‹
›[/size]
Este îndemnul unei fete din India, căsătorită de timpuriu. Santana este o fată-mireasă din Bengalul de Vest, un stat din estul Indiei, unde o fată din două este căsătorită până la împlinirea vârstei de 18 ani.
"Părinții mei m-au căsătorit când aveam 14 ani, iar acum am 18 ani și doi copii. Am vrut să devin profesor, dar în schimb am fost forțat să mă căsătoresc ".
Santana se consideră norocoasă: "Soţul meu este un om bun și la fel este şi familia lui. Dar alte fete nu sunt la fel de norocoase. De aceea este important să-mi spun povestea și să îndemn la educaţie, astfel încât fetele să-şi poată urma visul ".
Santana, alături de „The White Ribbon Alliance”, militează în comunitatea ei împotriva căsătoriilor timpurii.
„Le spun fetelor din comunitatea mea: nu fiţi ca mine, nu vă căsătoriţi. Este posibil să nu găsiţi un soț bun ca al meu. Rămâneţi la școală. Puteţi schimba lumea. Le mai spun să nu facă copii prea devreme, să nu facă copii dacă nu îi pot întreţine”
[size]
Santana discută cu familiile fetelor și cu membrii comunitățior în încercarea de a-i convinge de beneficiile unei căsătorii la maturitate. "Când aud că o fată din comunitatea mea urmează să fie căsătorită, fac o vizită familiiei ei şi încerc să stau de vorbă cu părinţii. În cazul în care nu funcționează, fac apel la liderii locali. Am reușit în acest fel să oprim multe căsătorii timpurii”
Ca multe alte fete mirese, Santana doreşte un viitor mai bun pentru copiii ei – unul care să nu includă şi căsătoriile timpurii.
„Eu nu voi face asta cu copiii mei. Sper ca ei să devină medici sau profesori. Este foarte important să oprim aceste căsătorii, dar avem nevoie de ajutor ca să putem duce acest mesaj la cât mai mulţi oameni”
Santana face parte din #MyLifeAt15, o campanie la nivel global care cere guvernelor să oprească căsătoriile timpuri până în anul 2030.
[/size][size]
Aceste căsătorii sunt adesea urmate de sarcină, chiar dacă fata nu este încă pregătită din punct de vedere fizic sau emoţional. În fiecare zi, peste 20.000 de fete sub 18 ani, din ţările în curs de dezvoltare, nasc.
Pe glob, cea mai ridicată rată a căsătoriilor timpurii este în Africa sub-sahariană, unde 4 din 10 fete se căsătoresc înainte de vârsta de 18 ani; aproximativ o fată din opt a fost căsătorită sau logodită înainte de a împlini 15 ani. Pe următoarele locuri se află America Latină, Caraibe, Orientul Mijlociu și Africa de Nord.
Peste 1 miliard de fete din întraga lume fac parte dintr-o generație vibrantă și gata să-şi asume viitorul. Talentate şi creative, visele și potențialul lor sunt adesea distruse de discriminare, violență și lipsa de oportunități. Investind în ele, în sănătatea, educația și siguranța lor, li se oferă posibilitatea de a-şi construi o viață mai bună, dar și o lume mai pașnică și prosperă pentru noi toți.[/size]
Astăzi, la 08:17
[size=65]
‹
›[/size]
Este îndemnul unei fete din India, căsătorită de timpuriu. Santana este o fată-mireasă din Bengalul de Vest, un stat din estul Indiei, unde o fată din două este căsătorită până la împlinirea vârstei de 18 ani.
"Părinții mei m-au căsătorit când aveam 14 ani, iar acum am 18 ani și doi copii. Am vrut să devin profesor, dar în schimb am fost forțat să mă căsătoresc ".
Santana se consideră norocoasă: "Soţul meu este un om bun și la fel este şi familia lui. Dar alte fete nu sunt la fel de norocoase. De aceea este important să-mi spun povestea și să îndemn la educaţie, astfel încât fetele să-şi poată urma visul ".
Santana, alături de „The White Ribbon Alliance”, militează în comunitatea ei împotriva căsătoriilor timpurii.
„Le spun fetelor din comunitatea mea: nu fiţi ca mine, nu vă căsătoriţi. Este posibil să nu găsiţi un soț bun ca al meu. Rămâneţi la școală. Puteţi schimba lumea. Le mai spun să nu facă copii prea devreme, să nu facă copii dacă nu îi pot întreţine”
[size]
Santana discută cu familiile fetelor și cu membrii comunitățior în încercarea de a-i convinge de beneficiile unei căsătorii la maturitate. "Când aud că o fată din comunitatea mea urmează să fie căsătorită, fac o vizită familiiei ei şi încerc să stau de vorbă cu părinţii. În cazul în care nu funcționează, fac apel la liderii locali. Am reușit în acest fel să oprim multe căsătorii timpurii”
Ca multe alte fete mirese, Santana doreşte un viitor mai bun pentru copiii ei – unul care să nu includă şi căsătoriile timpurii.
„Eu nu voi face asta cu copiii mei. Sper ca ei să devină medici sau profesori. Este foarte important să oprim aceste căsătorii, dar avem nevoie de ajutor ca să putem duce acest mesaj la cât mai mulţi oameni”
Santana face parte din #MyLifeAt15, o campanie la nivel global care cere guvernelor să oprească căsătoriile timpuri până în anul 2030.
La nivel global, una din șapte fete între 15 şi 19 ani este în prezent căsătorită sau logodită
Fetele care sunt căsătorite mai devreme se confruntă adesea cu o cascadă de alte încălcări ale drepturilor omului. Ele sunt mai vulnerabile la violența fizică și sexuală, sunt adesea retrase de la școală și obligate să îşi asume responsabilitățile domestice. Ele sunt mai puțin capabile să pledeze pentru drepturile lor.[/size][size]
Aceste căsătorii sunt adesea urmate de sarcină, chiar dacă fata nu este încă pregătită din punct de vedere fizic sau emoţional. În fiecare zi, peste 20.000 de fete sub 18 ani, din ţările în curs de dezvoltare, nasc.
Pe glob, cea mai ridicată rată a căsătoriilor timpurii este în Africa sub-sahariană, unde 4 din 10 fete se căsătoresc înainte de vârsta de 18 ani; aproximativ o fată din opt a fost căsătorită sau logodită înainte de a împlini 15 ani. Pe următoarele locuri se află America Latină, Caraibe, Orientul Mijlociu și Africa de Nord.
Peste 1 miliard de fete din întraga lume fac parte dintr-o generație vibrantă și gata să-şi asume viitorul. Talentate şi creative, visele și potențialul lor sunt adesea distruse de discriminare, violență și lipsa de oportunități. Investind în ele, în sănătatea, educația și siguranța lor, li se oferă posibilitatea de a-şi construi o viață mai bună, dar și o lume mai pașnică și prosperă pentru noi toți.[/size]
Ziua internațională a femeilor din mediul rural
Ziua internațională a femeilor din mediul rural se celebrează la nivel mondial, la 15 octombrie, pentru a conștientiza faptul că femeile de la sate au un rol principal în producerea hranei.
Noile Obiective de Dezvoltare Durabilă (SDGs) cuprind aspecte ale egalității de gen, subliniind abilitarea femeilor în ceea ce fac și includ obiectivul "dublarea productivității agricole și a veniturilor producătorilor de alimente la scară mică, în special a femeilor". Într-adevăr, femeile din mediul rural joacă un rol decisiv pentru a obține succesul în aproape toate cele 17 obiective ale SDGs, menționează secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, în mesajul său pentru această zi.
Încă de la începutul marcării sale, acest eveniment a fost considerat modul pragmatic de a obține recunoașterea și susținerea rolurilor multiple asumate de femeile din mediul rural, care se ocupă de obicei cu agricultura sau dețin mici afaceri. Femeile contribuie la bunăstarea familiilor lor și la dezvoltarea economiei rurale.
Din cauza rolului lor cheie privind producția de alimente și a siguranței acesteia s-a decis ca Ziua internațională a femeilor din mediul rural să fie aniversată la 15 octombrie, cu o zi înainte de Ziua mondială a alimentației.
Femeile din mediul rural, dintre care majoritatea depind de resursele naturale și de producția agricolă pentru asigurarea hranei de zi cu zi, alcătuiesc peste un sfert din totalul populației mondiale. În țările în curs de dezvoltare, femeile din mediul rural reprezintă aproximativ 43 la sută din forța de muncă din agricultură și din producția de prelucrare și procesare a unei părți considerabile din produsele alimentare, conferindu-le astfel acestora responsabilitatea principală pentru siguranța alimentară.
Cu toate acestea, femeile din mediul rural suferă în mod disproporționat de sărăcie și se confruntă cu forme multiple de discriminare, violență și nesiguranță.
Cincisprezece ani de eforturi în Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului (ODM) au produs doar îmbunătățiri marginale în situația femeilor din mediul rural.
Având în vedere că 76 la sută din populația cea mai săracă trăiește în zonele rurale, asigurarea accesului femeilor din mediul rural la resursele producției agricole contribuie la reducerea foametei și a sărăciei în lume și atribuie femeilor din mediul rural un rol important pentru succesul noii Agende de dezvoltare durabilă până în 2030.
În acest an, pentru a marca Ziua internațională a femeilor din mediul rural, la Palatul Parlamentului din București a avut loc, pe 13 octombrie, o dezbatere sub sloganul "Egalitate de șanse pentru Femeile din Mediul Rural!", având ca obiectiv crearea unui cadru propice privind accesul pe piața forței de muncă a femeilor din mediul rural, ce șanse au, ce posibilități, ce proiecte există și cine le susține, dar și dacă există un cadru legal care să le avantajeze: reduceri de taxe pentru firme care își desfășoară activitatea în mediul rural și care angajează femei din categorii defavorizate sau care au prioritate la accesarea de fonduri europene pentru susținerea tradițiilor și meșteșugurilor românești, potrivit www.amosnews.ro.
În mai multe orașe din țară sunt organizate evenimente cu prilejul acestei zile. În România, Ziua internațională a femeii din mediul rural a fost sărbătorită pentru prima dată în 1999, la Moeciu, județul Brașov. În anii următori, Asociația Națională a Femeilor din Mediul Rural-ANFMR a marcat această zi prin organizarea mai multor manifestări cu specific tradițional, în numeroase localități din țară.
Prima Zi internațională a femeilor din mediul rural a fost celebrată la 15 octombrie 2008. Această nouă zi internațională, stabilită de Adunarea Generală în Rezoluția sa 62/136 din 18 decembrie 2007, recunoaște "rolul critic și contribuția femeilor din mediul rural, inclusiv a femeilor indigene, în consolidarea dezvoltării rurale, a agriculturii, îmbunătățirea securității alimentare și eradicarea sărăciei rurale", potrivit www.un.org.
Ideea celebrării, în fiecare an, a unei Zile mondiale dedicate femeilor din mediul rural s-a conturat cu prilejul unei Conferințe a ONU pentru femei, care a avut loc la Beijing, în septembrie 1995.
Propunerile pentru organizarea unei astfel de zile au venit din partea mai multor organizații: Federația Internațională a Producătorilor Agricoli (IFAP), Asociația mondială a femeilor din zona rurală (ACWW), Rețeaua Asociațiilor femeilor africane din zona rurală (NARWA) și Fundația Summitul Mondial al Femeilor (WWSF).
AGERPRES/ (Documentare-Daniela Dumitrescu; editor: Andreea Onogea)
Re: Ce ar trebui să știm despre ziua de azi
Ziua mondiala a alimentatiei – 16 octombrie
BLOG, Citeste!, Descarca!
BLOG, Citeste!, Descarca!
Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura a natiunilor Unite a declarat, in 1979, 16 octombrie ca zi mondiala de lupta impotriva foametei si saraciei.
Astfel, la acesta data se organizeaza pe mapamond evenimente de solidaritate impotriva foametei, precum si pentru a atentia asupra unei alimentatii sanatoase.
Re: Ce ar trebui să știm despre ziua de azi
20 octombrie: Ziua Mondială a Osteoporozei
„Ziua Mondială a Osteoporozei” a fost stabilită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru a atrage atenţia că în ultimele decenii osteoporoza a devenit o importantă problemă de sănătate publică.
Lansată, la 20 octombrie 1996, de către Societatea Naţională pentru Osteoporoză din Marea Britanie, a fost susţinută şi de Comisia Europeană. In 1997 Ziua a fost organizată de Fundaţia Internaţională pentru Osteoporoză, iar în 1998 şi 1999 Organizaţia Mondială a Sănătăţii a devenit co-sponsor.
Ziua bâlbâielii, marcată pe 22 octombrie
În fiecare an, pe 22 octombrie este marcată Ziua internaţională a balbuţiei. Balbuţiaalterează fluiditatea cuvintelor şi implicit a comunicării.
În majoritatea cazurilor, aceasta apare la persoane extrem de tinere, dar se poate instala şi la vârstă adultă, în special ca urmare a unor traumatisme.
Experţii susţin că prima cale spre vindecare este ca pacientul să depăşească stresul şi jena pe care o dezvoltă adesea din cauza acestei probleme.
În majoritatea cazurilor, aceasta apare la persoane extrem de tinere, dar se poate instala şi la vârstă adultă, în special ca urmare a unor traumatisme.
Experţii susţin că prima cale spre vindecare este ca pacientul să depăşească stresul şi jena pe care o dezvoltă adesea din cauza acestei probleme.
Ziua Mondială de comemorare a victimelor accidentelor rutiere
Peste un milion de oameni mor, în fiecare an, în urma accidentelor rutiere. Pentru a atrage atenția asupra acestui fenomen îngrijorător, lumea întreagă marchează, astăzi, Ziua Mondială de Comemorare a Victimelor Accidentelor Rutiere.
Acţiunea este organizată, anual, în a treia duminică din luna noiembrie. Potrivit datelor ONU, zilnic, peste 3.400 de oameni își pierd viața în accidente rutiere, iar alte zeci de mii sunt răniţi şi rămân invalizi pentru tot restul vieţii.
Specialiştii susţin că peste 85 la sută dintre accidente se produc din vina conducătorilor auto.
SURSA: PUBLIKA.MD
Re: Ce ar trebui să știm despre ziua de azi
15 Ianuarie - Ziua Culturii Naționale
Conform Legii nr. 238 din 7 decembrie 2010, ziua de 15 ianuarie, aleasa ca Zi a Culturii Nationale, reprezinta data nasterii poetului national al romanilor, prozatorul, dramaturgul, ziaristul si ganditorul, Mihai Eminescu (1850-1889). Ziua Culturii Naționale reprezinta nu numai o zi in care celebram ''Luceafarul'' poeziei romanesti, dar si o zi de reflectie asupra culturii romane, în genere, a esentei romanismului din sufletul oricaruia dintre noi.
13 februarie, Ziua Mondială a Radioului
Celebrată la 13 februarie, începând cu anul 2012, Ziua Mondială a Radioului marchează prima emisie a postului de radio al Națiunilor Unite, în 1946.
Pentru aniversarea din acest an, UNESCO a propus tema: "Inovație și tineret la radio", prin care se solicită implicarea tinerilor în acțiunile desfășurate la radio și în același timp susține necesitatea implementării unor noi soluții prin care să poată fi asigurată optim protecția tinerilor jurnaliști care își riscă viața în zonele de conflict și de dezastre.
UNESCO încurajează toate țările să celebreze Ziua Mondială a Radioului prin organizarea de acțiuni în parteneriat cu posturile de radio naționale, regionale și internaționale, organizații neguvernamentale, media și ascultători, pentru a atrage atenția asupra importanței extraordinare a acestui mijloc de comunicare, fără de care mulți oameni nu ar avea acces la informații.
În mesajul transmis pentru acest an de către directorul general al UNESCO, Irina Bokova, se menționează faptul că 2015 este al patrulea an în care celebrarea Zilei Mondiale a Radioului se concentrează asupra situației tinerilor. Cu această ocazie, UNESCO susține și menține ca prioritară integrarea socială a tinerilor sub 30 de ani, care reprezintă mai mult de jumătate din populația lumii, și subliniază puterea radioului de a contribui la realizarea acestui obiectiv social.
Radioul poate oferi mijloacele necesare pentru o schimbare, fiind un vector de coeziune, educație și cultură. El poate deveni o platformă pentru schimbare, în care tinerii pot să dezbată preocupările lor actuale. S-a constat că posturile de radio au prea puține programe dedicate tinerilor. Această populație tânără nu este reprezentativă în mass-media și s-a observat de cele mai multe ori o excludere socială, economică și democratică a tineretului. De cele mai multe ori îndepărtarea tinerilor se face pornind de la mențiunea lipsei de experiență sau existența uneia mult prea reduse în domeniul în care solicită integrarea.
Un alt aspect asupra căruia se insistă în mesaj este și necesitatea unor idei inovatoare prin care să se poată asigura protecția celor care își desfășoară activitatea în regiuni sensibile sau periculoase. Mulți tineri și-au riscat viața în serviciul de informații și radio. Obiectivul Zilei Mondiale a Radioului în 2015, reflectă eforturile UNESCO de a contracara toate formele de discriminare.
În acest an, în această zi, Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (UIT), European Broadcasting Union (EBU) și UNESCO sunt gazdele unei emisiuni transmise în direct și în comun pe parcursul întregii zile, emisiune care va fi transmisă on-line. Site-ul Zilei Mondiale a Radioului pune la dispoziția celor care vor să sărbătorească, material tipărit și digital — bannere, postere, logo-uri și fotografii de mare profil.
Ideea celebrării Zilei Mondiale a Radioului a venit din partea Academiei Spaniole de Radio. Delegația Permanentă a Spaniei la UNESCO a prezentat în mod oficial propunerea la cea de a 187-a sesiune a Comitetului Executiv al UNESCO, din septembrie 2011. La 3 noiembrie 2011, în cadrul celei de-a 36-a Conferințe generale a UNESCO, a fost aprobată crearea Zilei Mondiale a Radioului, pentru a promova cooperarea internațională între radiodifuzori, dar și pentru a încuraja accesul la informație prin intermediul posturilor de radio de pe întreg globul.
La 1 noiembrie 1928, ora 17,00, se inaugura, cu apelul ''Alo, Alo aici Radio București, România'', postul național de radio, cuvinte rostite de Dragomir Hurmuzescu, promotorul radiofoniei românești. La 10 martie 1929, a debutat la microfon cel care a ținut cele mai multe conferințe radiofonice: Nicolae Iorga. În România Decretul regal de aplicare a "Legii Radiofoniei", adoptat la 15 decembrie 1925, a fost transmis ulterior și Oficiului Internațional de Radiofonie de la Geneva. Cu toate că legea a creat un cadru favorabil înființării Societății Române de Radiodifuziune, aceasta nu a fost inaugurată decât trei ani mai târziu.
La 22 decembrie 1927, Consiliul de Miniștri a aprobat, în sfârșit, înființarea Societății de Difuziune Radiotelefonică din România (actuala Societate Română de Radiodifuziune). Astăzi funcționează zeci de posturi radio în București, dar și la nivel local iar unele posturi transmit doar online.
AGERPRES /(Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)
Re: Ce ar trebui să știm despre ziua de azi
Radioul...la 7ani am avut un aparat de radio de la tatal meu. La tara, la bunica mea, care nu avea curent electric, ascultam de la Noapte Buna copii, la Teatru Radiofonic si muzica, multa muzica buna. Mai tarziu ascultam in casti muzica clasica. DE-a lungul timpului radioul a insemnat foarte mult pt mine
*Dony- Forumist albastru
- Mesaje : 1934
Re: Ce ar trebui să știm despre ziua de azi
Da, cred că in viața tuturor celor din generația noastră radioul înseamnă foarte mult...tata asculta de exemplu Europa Liberă, atunci când era interzis asta, cu urechea lipită de radio...
Păcat că generațiile de acum nu ii vor înțelege niciodată pe deplin frumusețea... Noi nu aveam alte mijloace de informare, acel aparat reprezenta întreaga lume...
Păcat că generațiile de acum nu ii vor înțelege niciodată pe deplin frumusețea... Noi nu aveam alte mijloace de informare, acel aparat reprezenta întreaga lume...
Ziua Brâncuși
Sărbătoare naţională; la această dată, în anul 1876, în localitatea Hobiţa, s-a născut Constantin Brâncuşi, unul dintre cei mai mari sculptori ai lumii. Ziua naşterii sale este sărbătorită în toată lumea şi înscrisă în calendarul cultural universal. Potrivit Legii nr. 305/2015, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot organiza sau sprijini logistic şi material manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile.
Urmăriţi şi Documentarul RADOR
Re: Ce ar trebui să știm despre ziua de azi
La data de 4 martie 1977 țara noastră era zguduită de acel cumplit cutremur...
Dumnezeu să odihnească victimele de atunci!!!
Un articol din Adevărul ne aduce aminte...
http://m.adevarul.ro/cultura/istorie/40de-ani-marele-cutremur--rememorare-1_58b9f51a5ab6550cb801d2a7/index.html
Dumnezeu să odihnească victimele de atunci!!!
Un articol din Adevărul ne aduce aminte...
http://m.adevarul.ro/cultura/istorie/40de-ani-marele-cutremur--rememorare-1_58b9f51a5ab6550cb801d2a7/index.html
Ziua Mondială a Somnului
Ziua mondială a somnului este marcată, anual, în ziua de vineri a celei de-a doua săptămâni întregi a lunii martie, ceea ce în 2017 inseamnă 17 martie. Este o inițiativă a Asociației Mondiale a Medicinii Somnului, cu scopul de a atrage atenția asupra impactului pe care tulburările de somn îl au atât asupra individului, cât și asupra societății. Sunt promovate metode preventive care ne pot feri de problemele legate de somn și variante de tratament care să vindece sau măcar să trateze acest gen de afecțiuni.
Ziua Internațională a Fericirii
Ziua internațională a fericirii (International Day of Happiness) este celebrată la 20 martie, fiind proclamată de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluția 66/281 din 12 iulie 2012, potrivit www.un.org.
''Căutarea fericirii este unul dintre obiectivele fundamentale ale ființei umane'', subliniază Adunarea ONU în Rezoluția adoptată prin consens. Documentul propune celor 193 de țări membre să celebreze această zi ''în manieră potrivită, în special prin activități educative'' și să abordeze politici publice care să crească bunăstarea popoarelor.
Inițiativa de a marca o zi internațională a fericirii i-a aparținut lui Jayme Illien, consilier în cadrul ONU și membru al organizației ''Economiști pentru pace și securitate'', un ONG afiliat ONU. Unul din scopurile fundamentale ale zilei propuse de Jayme Illien este de a atrage atenția asupra unuia din marile mituri ale lumii contemporane, acela că fericirea umană crește proporțional cu succesul economic sau cu produsul intern brut al țărilor.
Pentru ediția 2017 a Zilei internaționale a fericirii, ONU a decis să readucă în atenția publică Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, adoptată în septembrie 2015. În cadrul acesteia se regăsesc cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD), reunite informal și sub denumirea de Obiective Globale. Printre ele se află ''fără sărăcie'', ''foamete zero'', ''sănătate și bunăstare''. Pentru a le promova, ONU folosește imaginea simpaticelor personaje de desene animate ''ștrumfi'' și le recomandă utilizatorilor rețelelor de socializare ca în ziua de 20 martie să folosească #SmallSmurfsBigGoals.
Conform http://www.dayofhappiness.net/happy/, care citează lucrarea ''10 Keys to Happier Meaning'' a psihologului britanic Vanessa King, există zece chei spre o viață mai fericită. Prima este generozitatea, care nu se rezumă doar la oferirea de obiecte materiale, ci și la timp și atenție.
O a doua cheie, o consecință a celei dintâi, este apropierea de oameni, stabilirea de relații sociale solide, de încredere.
Pe locul al treilea se situează sportul, mișcarea, menținerea unui corp tonifiat și sănătos contând enorm pentru atingerea satisfacției de viață.
Curiozitatea, dorința de a afla lucruri noi despre lumea înconjurătoare este o cale sigură dacă nu întotdeauna spre informații plăcute, cel puțin spre mai puține surprize neplăcute. A încerca mereu lucruri noi este o altă cheie spre fericire.
Cea de-a șasea cheie spre fericire este stabilirea unor scopuri, țeluri relevante în viață. Stăruința, puterea de a trece peste neplăceri este un alt secret spre un trai fericit.
Fericirea nu poate fi atinsă în totalitate fără o viață emoțională împlinită și nici fără a putea să accepți cine ești cu adevărat. În sfârșit, apartenența la ceva mai mare decât propria persoană, precum religia sau întemeierea unei familii, poate fi o condiție pentru o existență fericită, în opinia autoarei britanice.
AGERPRES/(Documentare — Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu, editor online: Adrian Dădârlat)
Ziua Mondială a Teatrului
Ziua mondială a teatrului se aniversează la 27 martie. Inițiată pentru prima dată la Viena, în 1961, de Institutul Internațional de Teatru, Ziua mondială a teatrului a devenit, din 1962, un eveniment anual, organizat de Centrele naționale ale Institutului Internațional de Teatru. Înființat în 1948, la inițiativa UNESCO, Institutul Internațional de Teatru reprezintă cea mai importantă organizație non-guvernamentală din domeniul artistic.
Actrița Isabelle Huppert va citi, în 2017, mesajul internațional cu ocazia Zilei mondiale a teatrului.
Diverse evenimente naționale și internaționale de teatru sunt organizate pentru a marca acest eveniment. Ziua mondială a teatrului este sărbătorită și prin spectacole și concerte, publicul având ocazia de a se întâlni cu artiștii preferați. Au loc, de asemenea, o serie de manifestări teatrale, dintre care cea mai importantă este transmiterea mesajului tradițional internațional.
În fiecare an, o personalitate recunoscută la nivel internațional e invitată să comunice reflecțiile sale asupra celei mai vechi forme artistice, teatrul. Mesajul internațional, tradus în peste 50 de limbi, este citit spectatorilor înaintea reprezentației din seara zilei de 27 martie, apoi este publicat în ziare și reviste, difuzat la radio și televiziune. Primul mesaj de Ziua mondială a teatrului a fost scris în 1962, de Jean Cocteau, potrivit site-ului www.world-theatre-day.org.
Mesajul pentru 2017 este semnat de actrița franceză Isabelle Huppert. Ea spune, în textul mesajului, că ''Teatrul are o viață bogată, care sfidează spațiul și timpul, piesele cele mai contemporane sunt hrănite de veacurile trecute, repertoriile cele mai clasice devin moderne de fiecare dată când sunt puse din nou în scenă''.
Re: Ce ar trebui să știm despre ziua de azi
De ce e ziua de 1 aprilie ziua păcălelilor?
http://m.digi24.ro/stiri/actualitate/social/de-ce-se-sarbatoreste-ziua-pacalelilor-pe-1-aprilie-698377
http://m.digi24.ro/stiri/actualitate/social/de-ce-se-sarbatoreste-ziua-pacalelilor-pe-1-aprilie-698377
Re: Ce ar trebui să știm despre ziua de azi
Ați fost păcăliți azi?
mihaela- Forumist albastru
- Mesaje : 14396
Pagina 1 din 4 • 1, 2, 3, 4
Subiecte similare
» STIRI CU SI DESPRE VEDETE
» Poveste despre un drapel
» Lucruri care ar trebui să dureze mai mult
» Psihologie
» Despre gelozie
» Poveste despre un drapel
» Lucruri care ar trebui să dureze mai mult
» Psihologie
» Despre gelozie
Pagina 1 din 4
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum