FORUMUL ALBASTRU
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Istoria picantă

+3
JIL
DeusInMachina
Donna
7 participanți

Pagina 4 din 4 Înapoi  1, 2, 3, 4

In jos

Istoria picantă - Pagina 4 Empty Istoria picantă

Mesaj Scris de Donna Mar Aug 18, 2015 8:59 am

Rezumarea primului mesaj :

Unul dintre faptele istorice semnificative pentru această zi mi-a atras atenţia, de aceea m-am gândit să îl nuanţez puţin.

1503 - A încetat din viaţă papa Alexandru al VI-lea, (numele laic Rodrigo de Borja).


Cine a fost acest Alexandrul al VI-lea? Una dintre cele mai infame figuri ale istoriei, exponent de seamă al teribilei familii Borgia, tată al Lucretiei Borgia, o altă harpie, crudă şi desfrânată, pe scurt o familie renumită în epocă atât pentru lipsa de scrupule cât şi pentru i cruzimea cu care îşi elimina duşmanii, în special prin otrăvire.


Iată un articol interesant....


Alexandru al VI-lea: un papă pe care Roma nu-l uită
„PENTRU un catolic, nu există cuvinte suficient de aspre pentru a-l condamna pe Alexandru al VI-lea“ (Geschichte der Päpste seit dem Ausgang des Mittelalters [Istoria papilor de la sfârşitul evului mediu]). „Nu există absolut nici o scuză pentru viaţa sa particulară . . . Trebuie să recunoaştem că pontificatul său nu aduce nici o onoare Bisericii. Deşi obişnuiţi cu asemenea fapte reprobabile, contemporanii familiei Borgia au asistat la mârşăviile ei cu o oroare de nedescris, al cărei ecou nici după mai bine de patru secole nu se stinsese încă.“ — L’Église et la Renaissance (1449–1517) (Biserica şi Renaşterea).
De ce unele lucrări prestigioase despre istoria Bisericii Romano-Catolice fac comentarii atât de dure la adresa unui papă şi a familiei sale? Ce fapte au comis ei ca să merite asemenea critici? O expoziţie organizată la Roma (octombrie 2002—februarie 2003), intitulată I Borgia — l’arte del potere (Familia Borgia: Arta puterii), a oferit prilejul de a reflecta la prerogativele revendicate de papalitate şi, îndeosebi, la modul în care s-a folosit de acestea Rodrigo Borgia, sau Alexandru al VI-lea (papă între anii 1492 şi 1503).
Ascensiunea la putere
Rodrigo Borgia s-a născut în 1431 într-o familie de vază din Játiva, oraş situat în regatul Aragon, în prezent în Spania. Unchiul său, Alfonso de Borgia, episcop de Valenza, s-a ocupat îndeaproape de instruirea nepotului său şi a avut grijă ca Rodrigo să primească încă din adolescenţă beneficii ecleziastice (sau funcţii ecleziastice care îi aduceauVENITURIIstoria picantă - Pagina 4 Arrow-10x10). La 18 ani, sub protecţia lui Alfonso, ajuns acum cardinal, Rodrigo s-a mutat în Italia, unde a studiat dreptul. După ce a devenit papa Calixt al III-lea, Alfonso i-a numit pe el şi pe un alt nepot cardinali. Pere Lluís Borgia a devenit guvernator al mai multor oraşe. Nu după mult timp, Rodrigo a fost numit vicecancelar al Bisericii, funcţie pe care şi-a păstrat-o sub domnia mai multor papi, ceea ce i-a dat posibilitatea să obţină numeroase beneficii cu venituri uriaşe, să strângă averi fabuloase, să exercite o putere extraordinară şi să ducă o viaţă de prinţ.
Rodrigo era inteligent, un orator desăvârşit, un mecena al artelor, capabil să-şi atingă orice obiectiv. A întreţinut mai multe relaţii nelegitime; a avut patru copii cu concubina cu care a trăit toată viaţa şi mai mulţi cu alte femei. Deşi a fost mustrat de papa Pius al II-lea pentru înclinaţia lui spre „cele mai deşănţate distracţii“ şi spre „plăceri nestăpânite“, Rodrigo nu şi-a schimbat comportamentul.
La moartea papei Inocenţiu al VIII-lea, survenită în 1492, cardinalii Bisericii s-au întrunit pentru a-i alege un succesor. Este binecunoscut faptul că Rodrigo Borgia, cu un vădit cinism, a făcut oferte fabuloase şi a cumpărat suficiente voturi de la ceilalţi cardinali pentru a fi ales din întregul conclav drept papa Alexandru al VI-lea. Cu ce a cumpărat el aceste voturi? El le-a oferit cardinalilor funcţii ecleziastice, palate, castele, oraşe, abaţii şi episcopii, care aduceauVENITURIIstoria picantă - Pagina 4 Arrow-10x10 mari. Înţelegeţi, probabil, de ce un erudit în istoria ecleziastică a descris domnia lui Alexandru al VI-lea drept „zilele infamiei şi ale scandalurilor din Biserica Romană“.
Cu nimic mai bun decât prinţii laici
Folosindu-se de puterea spirituală pe care o deţinea în calitate de cap al Bisericii, Alexandru al VI-lea a arbitrat împărţirea între Spania şi Portugalia a teritoriilor descoperite în Americi. Autoritatea laică pe care o deţinea îl făcea suveranul statelor papale, teritorii din centrul Italiei. Şi-a condus regatul aproape ca oricare alt suveran renascentist. Asemenea predecesorilor şi succesorilor săi papali, el a domnit sub semnul corupţiei, al nepotismului şi al crimelor dubioase.
În acele vremuri tulburi, puteri rivale îşi disputau dreptul asupra teritoriilor Italiei; papa nu a rămas un simplu spectator. El a recurs la stratageme politice şi la alianţe, încheiate şi anulate, pentru a-şi spori puterea, pentru a-şi promova copiii şi a ridica familia Borgia mai presus de toate celelalte. Fiul său Juan, căsătorit cu verişoara regelui Castiliei, a devenit duce de Gandia (Spania). Jofré, un alt fiu al său, s-a căsătorit cu nepoata regelui Neapolelui.
Când a avut nevoie de o alianţă pentru a-şi întări relaţiile cu Franţa, papa a încălcat promisiunea făcută unui nobil aragonez de a-i da de soţie pe fiica sa, Lucrezia, de 13 ani, dând-o în căsătorie unei rude a ducelui de Milano. Când această căsătorie nu i-a mai oferit avantaje politice, el a găsit un pretext pentru a o anula, iar Lucrezia a fost dată în căsătorie lui Alfonso de Aragon, membru al unei dinastii rivale. În acest timp, Cesare Borgia, fratele Lucreziei, un om ambiţios şi crud, a încheiat o alianţă cu Ludovic al XII-lea, regele Franţei, ceea ce a făcut ca recenta căsătorie a surorii sale cu un aragonez să devină un impediment. Ce soluţie a găsit el? Potrivit unei lucrări de referinţă, Alfonso, nefericitul ei soţ, „a fost atacat pe treptele bazilicii Sf. Petru şi rănit de patru bărbaţi care voiau să-l asasineze. Nici nu se refăcuse încă, iar un slujitor al lui Cesare l-a sugrumat“. În dorinţa de a încheia noi alianţe strategice, papa a aranjat a treia căsătorie a Lucreziei, acum de 21 de ani, cu fiul influentului duce de Ferrara.
Iată cum a fost descrisă cariera lui Cesare: „o poveste a unei vieţi lipsite de scrupule şi mânjite de sânge“. Deşi la 17 ani a fost numit cardinal de tatăl său, Cesare era mai degrabă un om de război decât un om al bisericii, fiind şiret, ambiţios şi corupt, cum puţini alţii au fost. După ce a renunţat la funcţia ecleziastică, el s-a căsătorit cu o prinţesă franceză, intrând astfel în posesia ducatului de Valentinois. Apoi, cu sprijinul trupelor franceze, a iniţiat o campanie de asedii şi asasinate pentru a redobândi partea de nord a Italiei.
Pentru a se asigura că Cesare va avea sprijinul armatelor Franţei în atingerea obiectivelor sale, papa a consimţit la un divorţ scandalos, dar avantajos, dorit de regele Ludovic al XII-lea pentru a-i da acestuia posibilitatea să se căsătorească cu Ana de Bretania şi să anexeze ducatul ei la regatul său. De fapt, aşa cum arată o lucrare de referinţă, „papa a sacrificat prestigiul Bisericii şi rigorile principiilor pentru a le asigura avantaje laice membrilor familiei sale“.
Abuzurile papalităţii sunt criticate
Din cauza abuzurilor lor, membrii familiei Borgia şi-au făcut duşmani şi şi-au atras numeroase critici. În general, papa nu a dat atenţie acuzatorilor săi, însă nu aşa au stat lucrurile şi în cazul lui Girolamo Savonarola, un călugăr dominican, un predicator înflăcărat şi un lider politic al Florenţei. El a condamnat viciile curţii papale, manevrele politice ale papei şi chiar pe papa însuşi, cerând demiterea lui şi iniţierea unei reforme ecleziastice. Cu glas tunător, el a zis: „Capi ai Bisericii, . . . noaptea mergeţi la concubine, iar dimineaţa veniţi la sacramente“. Mai târziu, el a spus: „[Aceşti capi] au chip de prostituată, iar faima pe care şi-au făcut-o ştirbeşte prestigiul Bisericii. Aceştia, vă spun, nu cred în credinţa lui Cristos“.
Încercând să-i cumpere tăcerea, papa i-a oferit lui Savonarola titlul de cardinal, dar acesta l-a refuzat. Din cauza politicii sale antipapale sau a predicării, Savonarola a fost, în cele din urmă, excomunicat, arestat, torturat pentru a-şi recunoaşte vina, iar apoi spânzurat şi ars pe rug.
Donna
Donna
Fondator forum
Fondator forum

Mesaje : 22618

https://forumulalbastru.forumgratuit.ro

Sus In jos


Istoria picantă - Pagina 4 Empty Re: Istoria picantă

Mesaj Scris de Donna Joi Iun 01, 2017 9:06 pm

Vă vine sa credeți?? Omul asta chiar a fost protejat de un duh al răului!!!


https://www.historia.ro/sectiune/actualitate/articol/hitler-a-fost-la-un-pas-de-moarte-cand-avea-4-ani

Donna
Fondator forum
Fondator forum

Mesaje : 22618

https://forumulalbastru.forumgratuit.ro

Sus In jos

Istoria picantă - Pagina 4 Empty Re: Istoria picantă

Mesaj Scris de poet_of_the_fall Dum Iul 30, 2017 10:54 am

poet_of_the_fall
poet_of_the_fall
Forumist albastru
Forumist albastru

Mesaje : 724

Sus In jos

Istoria picantă - Pagina 4 Empty Re: Istoria picantă

Mesaj Scris de Donna Dum Iul 30, 2017 11:51 am

Wow, chiar că...
Donna
Donna
Fondator forum
Fondator forum

Mesaje : 22618

https://forumulalbastru.forumgratuit.ro

Sus In jos

Istoria picantă - Pagina 4 Empty Re: Istoria picantă

Mesaj Scris de poet_of_the_fall Mar Aug 08, 2017 1:26 am

poet_of_the_fall
poet_of_the_fall
Forumist albastru
Forumist albastru

Mesaje : 724

Sus In jos

Istoria picantă - Pagina 4 Empty Re: Istoria picantă

Mesaj Scris de Donna Mar Aug 08, 2017 7:36 am

Daaa, chiar foarte foarte interesant!!!!
Donna
Donna
Fondator forum
Fondator forum

Mesaje : 22618

https://forumulalbastru.forumgratuit.ro

Sus In jos

Istoria picantă - Pagina 4 Empty Re: Istoria picantă

Mesaj Scris de poet_of_the_fall Mier Aug 23, 2017 12:53 pm

poet_of_the_fall
poet_of_the_fall
Forumist albastru
Forumist albastru

Mesaje : 724

Sus In jos

Istoria picantă - Pagina 4 Empty Re: Istoria picantă

Mesaj Scris de Donna Mier Aug 23, 2017 1:33 pm

Wow, super interesant, nu știam!!
Donna
Donna
Fondator forum
Fondator forum

Mesaje : 22618

https://forumulalbastru.forumgratuit.ro

Sus In jos

Istoria picantă - Pagina 4 Empty Re: Istoria picantă

Mesaj Scris de Donna Sam Dec 09, 2017 9:58 pm

Foarte, foarte interesant!!! Deci amantul era pedepsit in funcție de meseria pe care o avea soțul înșelat  laught mistoooo  laught
Donna
Donna
Fondator forum
Fondator forum

Mesaje : 22618

https://forumulalbastru.forumgratuit.ro

Sus In jos

Istoria picantă - Pagina 4 Empty Re: Istoria picantă

Mesaj Scris de JIL Sam Dec 09, 2017 10:04 pm

Donna a scris:Foarte, foarte interesant!!! Deci amantul era pedepsit in funcție de meseria pe care o avea soțul înșelat  laught mistoooo  laught
Cam așa ceva thththt
Vezi ce pățeau și femeile ptr .preacurvie..
Și pe atunci de cam respectau legile pompon
JIL
JIL
Forumist albastru
Forumist albastru

Mesaje : 7866

Sus In jos

Istoria picantă - Pagina 4 Empty Re: Istoria picantă

Mesaj Scris de Donna Dum Dec 10, 2017 6:48 am

Dap, mi se pare normal să plătească dacă își făceau bărbatul si familia de râs... bine
Donna
Donna
Fondator forum
Fondator forum

Mesaje : 22618

https://forumulalbastru.forumgratuit.ro

Sus In jos

Istoria picantă - Pagina 4 Empty Re: Istoria picantă

Mesaj Scris de Donna Vin Mai 11, 2018 8:00 am

Donna
Donna
Fondator forum
Fondator forum

Mesaje : 22618

https://forumulalbastru.forumgratuit.ro

Sus In jos

Istoria picantă - Pagina 4 Empty Re: Istoria picantă

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Pagina 4 din 4 Înapoi  1, 2, 3, 4

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum