Psihologie
+2
Lord of the Starfields
*Dony
6 participanți
Pagina 2 din 3
Pagina 2 din 3 • 1, 2, 3
Psihologie
Rezumarea primului mesaj :
Mi-a venit ideea de a crea un topic despre psihologie cu toate ramurile si subramurile...o incursiune in mecanismele pishicului uman.... Si voi inaugura topicul cu articol despre un subiect care m-a preocupat de multa vreme... Ce este ''SINELE'' ??
http://www.descopera.ro/dnews/15675624-cine-sunt-eu-este-sinele-o-iluzie-sau-o-realitate
Mi-a venit ideea de a crea un topic despre psihologie cu toate ramurile si subramurile...o incursiune in mecanismele pishicului uman.... Si voi inaugura topicul cu articol despre un subiect care m-a preocupat de multa vreme... Ce este ''SINELE'' ??
http://www.descopera.ro/dnews/15675624-cine-sunt-eu-este-sinele-o-iluzie-sau-o-realitate
Lord of the Starfields- Forumist albastru
- Mesaje : 288
Despre avantajul de a nu fi pe placul tuturor
Eşti o persoană care caută să fie plăcută de oameni?
Am fost mereu o persoană care căuta aprecierea celor din jur. Îmi luam sarcini și roluri exagerate să mă afirm, sa fiu vazută, să fiu apreciată, să fiu in centrul atenției celorlalți, să fiu iubită, să le arăt că îmi pasă şi îi iubesc. Aș fi deviat oricând de la calea mea pentru a fi plăcută celorlați, în speranța că voi fi apreciată şi acceptată.
Această capacitate de a fi pe placul celorlalți, mi-a dat sentimente de stimă de sine și de valoare, însă acest lucru a fost o trăire de scurtă durată.
La fel ca la majoritatea oamenilor care caută să fie plăcuți, aceste roluri mi-au lăsat o senzație de scurgere de energie, de lipsă, de gol pe dinăuntru.
Din punct de vedere energetic, m-am clătinat puternic de la sinele meu autentic și adevărata mea cale, lucruri care m-au facut să mă simt pe dinafară în viața mea și să fiu confuză in privinţa scopului meu.
După ce am avut trezirea, am observat că nu îmi mai doream la fel de mult să fi plăcută de ceilalți. Destul de interesant, de asemenea, am avut câţiva „prieteni”, care s-au „topit” atunci când m-am oprit să mai fiu pe placul lor. Am realizat astfel că atrăgeam relații manipulative, iar acele relații nu mă împlineau cu adevărat, deoarece renunțam mereu la a fi eu, cea autentică.
Pentru mine, oamenii care caută să placă sunt de fapt absenți cu ei. Chiar am vrut sa fiu plăcută de către cei din jurul meu , și asta din cauză că nu m-am simţit demnă de a fi iubită sau că merit acest lucru. În scopul meu de a fi din ce in ce mai bună, în scopul meu continuu de a mă auto-depăși, am hotărât in mintea mea că voi fi iubită sau suficient de bună doar când voi ajunge la punctul X de performanță, cautând mereu confirmări ale valorii mele în exterior.
Nu vreau să fiu greşit înțeleasă. Este bine să sprijini oamenii și să fii în serviciul altora, e chiar minunat, însă atunci când începi să suferi, atunci când începi să te simţi drenat sau compromis, este nevoie să te retragi .
Ce-am învățat din asta? Ei bine, am ințeles şi accept acum faptul că nu toată lumea trebuie să mă placă. Am realizat că m-am lăsat îndepărtată de la calea mea şi Slavă Domnului am învățat multe din asta. Am învățat să fiu adevărată şi că doar aşa, voi atrage oameni adevărați, am învătat să mă iubesc pentru ceea ce sunt şi nu pentru ceea ce am fost sau voi deveni, să mă opresc din căutarea validării in exterior, am învățat că fiind numărul 1 în viața mea, nu este egoism ci iubire de sine, am învățat să îmi acord timp să evoluez, să invăț şi am eliberat credința că nu sunt suficient de bună, mi-am învins şi frica de conflicte, am invățat să spun Te iubesc atât mie cât si celorlalți, am învățat să comunic cu mine şi să îmi răspund sincer la întrebarea „Vreau cu adevărat acest lucru?”, am învățat să stabilesc limite ferme cu ceilalți şi cea mai mare lecție : Am învățat să spun NU fără să fie nevoie să inventez o listă de scuze sau să mă simt vinovată că o fac.
Ia-ţi un moment pentru a intra în contact cu sinele tău, şi gândește-te, întreabă-te de ce să fii pe placul oamenilor? Este pentru a te simţi iubit? Este pentru a te simţi demn? Este pentru a evita un conflict?
Odată ce am început să pun piciorul în prag și să creez limite în viața mea, lucrurile au devenit clar mai ușoare și am început să învaț cum să mă ocup de modalitățile de a mă face plăcuta oamenilor într-un mod mai puțin înfricoșător.
De-a lungul timpului, am inceput, de asemenea, să atrag oamenii în viaţa mea care nu profită de natura mea generoasă şi care îmi respectă graniţele şi limitele.
Deci, fă un angajament azi:
“Eu, ………………… , fac conştient/ă acest angajament cu mine însumi/însămi, în a înceta să mă fac plăcut/ă altora şi în loc, să pun pe primul loc nevoile şi dorinţele mele pentru că merit şi sunt o fiinţă valoroasă cu calități minunate.”
wisdomoflove.ro
Re: Psihologie
Despre autofobie, sau teama de singurătate, un articol foarte interesant pe care il puteți citi accesând linkul de mai jos
http://m.adevarul.ro/locale/pitesti/cum-manifesta-autofobia-frica-crunta-de-a-singur-apare-mai-des-20-30-ani-majoritate-femei-1_57f758555ab6550cb856c165/index.html
Re: Psihologie
Un articol foarte interesant...
Sindromul Genovese. De ce, atunci cand suntem in multime, asteptam ca altii sa dea primii o mana de ajutor unei persoane aflate in pericol
http://www.lapsiholog.com/sindromul-genovese-de-ce-atunci-cand-suntem-multime-asteptam-ca-altii-sa-dea-primii-o-mana-de-ajutor-unei-persoane-aflate-pericol.html
Sindromul Genovese. De ce, atunci cand suntem in multime, asteptam ca altii sa dea primii o mana de ajutor unei persoane aflate in pericol
http://www.lapsiholog.com/sindromul-genovese-de-ce-atunci-cand-suntem-multime-asteptam-ca-altii-sa-dea-primii-o-mana-de-ajutor-unei-persoane-aflate-pericol.html
Re: Psihologie
17 curiozitati din psihologie
1. Creierul uman uita 80% din ceea ce a invatat timp de o zi.
2. Un om trist ne influenteaza negativ, un om vesel ne face si pe noi sa ne simtim optimisti.
3. Daca ai scapat ceva din maini, uita-te in ochii unui om, si el cu siguranta va ridica ceea ce a cazut.
4. Fericirea, supararea, tristetea, frica, repulsia si uimirea sunt singurele sase emotii care se pot exprima universal, peste tot in lume.
5. O imbratisare scurta, de numai 25 de secunde, elibereaza in corp substante chimice care sporesc increderea in persoana pe care o iei in brate.
6. Cand ne amintim un eveniment din trecut, ne amintim de fapt ultima oara cand ne-am amintit de el. Nu ne amintim evenimentul in sine, ci amintirea lui.
7. In procesul comunicarii, 55% ii revine fiziologiei (limbajul corpului), 37% vocii (ritm si ton), si numai 8% cuvintelor purtatoare de informatie.
8. Cand te infurii, sangele circula mai repede in maini si iti este mai usor sa insfaci o arma sau sa lovesti un dusman. Bataile inimii cresc si se degaja hormoni precum adrenalina, ceea ce genereaza un plus de energie suficient de puternic pentru o fapta in forta.
9. Tipul de muzica pe care il asculti afecteaza modul cum percepi lumea.
10. Dragostea este o reactie chimica la nivel de creier si cu inima nu are nici o legatura.
11. Dragostea romantica este, din punct de vedere psihologic, imperceptibil diferita de tulburarea obsesiv-compulsiva (o tulburare anxioasa caracterizata de obsesii si compulsii – comportamente repetitive sau acte mentale al caror scop este acela de a preveni sau reduce anxietatea si nu cel de obtinere a placerii).
12. Exista o gena a pesimistilor, care ii face pe acestia sa vada totul in negru aproape tot timpul.
13. Cheltuind bani pentru altii ai mai multe satisfactii decat cheltuind bani pentru tine insuti.
14. Comunicarea ne face mai inteligenti si potenteaza memoria.
15. Femeile se streseaza mai mult decat barbatii.
16. Conform ultimelor rezultate, zestrea genetica nu prea influenteaza IQ-ul
17. Oamenii care fac voluntariat sunt mai multumiti de viata lor.
Va multumesc,
Re: Psihologie
Spuneam pe undeva ca perioada asta din an pe mine personal ma deprimă... Și nu doar pe mine, dacă e sa citim articolul de mai jos, unde veți găsi si sfaturi ale psihologilor pentru a scăpa de depresia de sărbători!
http://m.digi24.ro/magazin/stil-de-viata/recomandarile-psihologilor-pentru-a-scapa-de-depresia-de-sarbatori-637045
http://m.digi24.ro/magazin/stil-de-viata/recomandarile-psihologilor-pentru-a-scapa-de-depresia-de-sarbatori-637045
Re: Psihologie
Am găsit un sfat care mi se pare excelent și m-am gândit să vi-l împărtășesc și vouă!!!
Re: Psihologie
Donna a scris:17 curiozitati din psihologie1. Creierul uman uita 80% din ceea ce a invatat timp de o zi.2. Un om trist ne influenteaza negativ, un om vesel ne face si pe noi sa ne simtim optimisti.3. Daca ai scapat ceva din maini, uita-te in ochii unui om, si el cu siguranta va ridica ceea ce a cazut.4. Fericirea, supararea, tristetea, frica, repulsia si uimirea sunt singurele sase emotii care se pot exprima universal, peste tot in lume.5. O imbratisare scurta, de numai 25 de secunde, elibereaza in corp substante chimice care sporesc increderea in persoana pe care o iei in brate.6. Cand ne amintim un eveniment din trecut, ne amintim de fapt ultima oara cand ne-am amintit de el. Nu ne amintim evenimentul in sine, ci amintirea lui.7. In procesul comunicarii, 55% ii revine fiziologiei (limbajul corpului), 37% vocii (ritm si ton), si numai 8% cuvintelor purtatoare de informatie.8. Cand te infurii, sangele circula mai repede in maini si iti este mai usor sa insfaci o arma sau sa lovesti un dusman. Bataile inimii cresc si se degaja hormoni precum adrenalina, ceea ce genereaza un plus de energie suficient de puternic pentru o fapta in forta.9. Tipul de muzica pe care il asculti afecteaza modul cum percepi lumea.10. Dragostea este o reactie chimica la nivel de creier si cu inima nu are nici o legatura.11. Dragostea romantica este, din punct de vedere psihologic, imperceptibil diferita de tulburarea obsesiv-compulsiva (o tulburare anxioasa caracterizata de obsesii si compulsii – comportamente repetitive sau acte mentale al caror scop este acela de a preveni sau reduce anxietatea si nu cel de obtinere a placerii).12. Exista o gena a pesimistilor, care ii face pe acestia sa vada totul in negru aproape tot timpul.13. Cheltuind bani pentru altii ai mai multe satisfactii decat cheltuind bani pentru tine insuti.14. Comunicarea ne face mai inteligenti si potenteaza memoria.15. Femeile se streseaza mai mult decat barbatii.16. Conform ultimelor rezultate, zestrea genetica nu prea influenteaza IQ-ul17. Oamenii care fac voluntariat sunt mai multumiti de viata lor.Va multumesc,
La 6 e discutabil: eu imi aminetsc evenimentul in sine, nu ultima sau ultimele amintiri in legatura cu el! DEasemenea nici pct. 7 nu e batut in cuie! Pct 10 sunt de acord...ba chiar am avut o "discutie" pe aceasta tema....
*Dony- Forumist albastru
- Mesaje : 1934
Re: Psihologie
Wow, chiar că te fac să iți întorci lumea pe dos...îmi plac cea cu ,,pădurea din interiorul nostru", și cea cu inundațiile...
Re: Psihologie
un articol motivational....inceputul e cel putin bizar, dar trecem peste )
http://dincolodeaparente.com/geniul-nu-se-naste-ci-devine/
http://dincolodeaparente.com/geniul-nu-se-naste-ci-devine/
poet_of_the_fall- Forumist albastru
- Mesaje : 724
Re: Psihologie
Mi-am amintit asta seara de discutia cu Donna de la ''spatiul cosmic'' si felul cum mintea umana il percepe , asa ca o sa descriu niste experimente fictive din romanul Intoarcerea din stele a lui Stanislaw Lem... Nu o sa zabovesc prea mult asupra romanului in sine, desi e unul dintre favoritele mele : niste astronauti din secolul nostru pleaca catre o stea aflata la zeci de ani lumina, calatoria durand dupa timpul navei cativa ani insa din cazua Paradoxului Gemenilor pe Pamant se scrusesera cateva secole, iar la intoarcere au surpriza nu doar sa gaseasca o lume complet noua si extrem de bizara , dar si o lume care le era intr-un mod tacit, pasiv - ostila...care dispretuia toate valorile lumii vechi cu ar fi eroismul, asumarea riscurilor, explorarea si in general orice te epunea la cel mai mic pericol. Gasisera o imensa supa calduta , o lume eminamente mediocra careia ii repugnau extremele.....
La un momentdat cand 2 dintre astronautii ce formasera echipajul se reintalnesc si incep sa rememoreze intamplari comune, aduc in discutie 3 experimente la care fiecare membru fusese supus inainte de Marea Calatorie , insa care nu vizasera anduranta acestora , ci rezistenta la o doza de stress extrem...In ordinea descrierii ele sunt prezentate metaforic ca fiind: Palatul fantomelor, Storcatorul de rufe si ...Incoronarea ! Ca o paranteza : sunt sigur ca sub alte denumiri si poate usor modificate ele exista si astazi la NASA ! Sa le luam pe fiecare in parte si sa dezvoltam.... Palatul fantomelor se referea la izolare extrema timp de o luna! Astronautul era inchis intr-o incinta micuta fara contact cu exteriorul...totul era ermetic, fara lumina, vibratie sau macar o pala de aer si aspirantul la statutul de astronaut trebuia sa stea acolo timp de ...1 LUNA. Si spune Olaf , povestitorul...am fost printre cei mai rezistenti , am inceput sa vad ''lucruri'' din a treia saptamna a supliciului, ''lucruri'' pe care altii incepusera sa le vada din a treia sau a patra zi: monstrii fara chipuri prelingandu-se din cadrane, multimi amorfe de entitati albicioase care intra in discutii fara sens cu mine...celmai groaznic..parti din corp pareau sa capete o anume independenta si daca nu ar fi fost explicatiile teoretice pre-test , as fi jurat ca bratele , capul ..imi erau posedate de demoni....unii clacau , incepand sa implore sa fie scosi de acolo, zgraptanand cu unghiile interiorul capacului....
Al doilea test era supranumit Storcatorul de rufe si consta bineinteles in centrifuga..capabila sa acclereze pana la 400 G ...adica sa cantatresti pt o fractiune de scunda de 400 ori propria greutate...si desi nimeni nu incercase, pt ca ar fi transfomat un corp automat intr-o baltoaca de sange....limita de 100 G era si ea teribila , dupa o zecime de secunda sangele fortat in exteriorul pielii se imprima in maieul celui testat...
Al treilea test si cel mai bizar ....bizar pt mine ...sau poate eu nu inteleg despre ce-i vorba, pt ca una este sa visezi la spatiu sideral si alta e sa fii acolo....in fine....ultimul test se numea sugestiv Incoronarea si o sa incerc sa citez cat mai mult: erai dus cu naveta mica in spatiu la o dsitanta de Terra in care ea se vede cam de 5 ori cat Luna deschdeau o trapa , te expulzau in spatiu si plecau Desigur cotumul era impeecabil, te ferea de orice radiatie cosmica, era calduros , oxigen de cea mai buna calitate , ba chiar il hranea pe astronaut la fiecare 2 ore cu o pasta speciala....dar...un singur lucru nu avea costumul , un receptor...asa ca te trezei brusc singur suspendat cu haul si stelele in jurul tau, lipsit de greutate , iar tot ce-ti puteau auzi era propria voce si asteptarea era destuld e lunga...si asta era tot...insa oamenii innebuneau acolo sus, erau tarati -cei mai multi dintre ei- inapoi in nava zbatandu-se in convulsii epileptice. Acesta era testul care se ridica total impotriva strafundurilor umane, o anihliare totala...era precum un gust al eternitatii care patrundea in tine si te lasa sa-i cunosti oroarea...schimbarea perceptiei propriei corporalitati...lipsa de rost a gurii, absenta miscarilor...in costum crestea mocnit un urlet interior pana cand era exteriorizat..nenorocitii urlau : de ajuns!!!!
Eroul trecuse cu bine testul...trisand! ce facuse? cand fusese zvarlit in spatiu... inchisese ochii si apoi incepuse sa se gandeasca la lucuri calde, familiare cu o parte a mintii poate..numrand secundele.....
Insa.......toate acstea se petreceau intr-un spatiu familar...deschideai ochii si vedeai Terra albastra si poate familara Luna... acolo unde fusesera trimisi la ani-lumina de Soare ...in jurul lui Arcturus o giganta rosie de mii de ori mai mare ca astrul nostru......lucrurile statusera cu mult mai cumplit.....
si gata ! P.S. natura si mai ales natura umana are oroare de vid ......
La un momentdat cand 2 dintre astronautii ce formasera echipajul se reintalnesc si incep sa rememoreze intamplari comune, aduc in discutie 3 experimente la care fiecare membru fusese supus inainte de Marea Calatorie , insa care nu vizasera anduranta acestora , ci rezistenta la o doza de stress extrem...In ordinea descrierii ele sunt prezentate metaforic ca fiind: Palatul fantomelor, Storcatorul de rufe si ...Incoronarea ! Ca o paranteza : sunt sigur ca sub alte denumiri si poate usor modificate ele exista si astazi la NASA ! Sa le luam pe fiecare in parte si sa dezvoltam.... Palatul fantomelor se referea la izolare extrema timp de o luna! Astronautul era inchis intr-o incinta micuta fara contact cu exteriorul...totul era ermetic, fara lumina, vibratie sau macar o pala de aer si aspirantul la statutul de astronaut trebuia sa stea acolo timp de ...1 LUNA. Si spune Olaf , povestitorul...am fost printre cei mai rezistenti , am inceput sa vad ''lucruri'' din a treia saptamna a supliciului, ''lucruri'' pe care altii incepusera sa le vada din a treia sau a patra zi: monstrii fara chipuri prelingandu-se din cadrane, multimi amorfe de entitati albicioase care intra in discutii fara sens cu mine...celmai groaznic..parti din corp pareau sa capete o anume independenta si daca nu ar fi fost explicatiile teoretice pre-test , as fi jurat ca bratele , capul ..imi erau posedate de demoni....unii clacau , incepand sa implore sa fie scosi de acolo, zgraptanand cu unghiile interiorul capacului....
Al doilea test era supranumit Storcatorul de rufe si consta bineinteles in centrifuga..capabila sa acclereze pana la 400 G ...adica sa cantatresti pt o fractiune de scunda de 400 ori propria greutate...si desi nimeni nu incercase, pt ca ar fi transfomat un corp automat intr-o baltoaca de sange....limita de 100 G era si ea teribila , dupa o zecime de secunda sangele fortat in exteriorul pielii se imprima in maieul celui testat...
Al treilea test si cel mai bizar ....bizar pt mine ...sau poate eu nu inteleg despre ce-i vorba, pt ca una este sa visezi la spatiu sideral si alta e sa fii acolo....in fine....ultimul test se numea sugestiv Incoronarea si o sa incerc sa citez cat mai mult: erai dus cu naveta mica in spatiu la o dsitanta de Terra in care ea se vede cam de 5 ori cat Luna deschdeau o trapa , te expulzau in spatiu si plecau Desigur cotumul era impeecabil, te ferea de orice radiatie cosmica, era calduros , oxigen de cea mai buna calitate , ba chiar il hranea pe astronaut la fiecare 2 ore cu o pasta speciala....dar...un singur lucru nu avea costumul , un receptor...asa ca te trezei brusc singur suspendat cu haul si stelele in jurul tau, lipsit de greutate , iar tot ce-ti puteau auzi era propria voce si asteptarea era destuld e lunga...si asta era tot...insa oamenii innebuneau acolo sus, erau tarati -cei mai multi dintre ei- inapoi in nava zbatandu-se in convulsii epileptice. Acesta era testul care se ridica total impotriva strafundurilor umane, o anihliare totala...era precum un gust al eternitatii care patrundea in tine si te lasa sa-i cunosti oroarea...schimbarea perceptiei propriei corporalitati...lipsa de rost a gurii, absenta miscarilor...in costum crestea mocnit un urlet interior pana cand era exteriorizat..nenorocitii urlau : de ajuns!!!!
Eroul trecuse cu bine testul...trisand! ce facuse? cand fusese zvarlit in spatiu... inchisese ochii si apoi incepuse sa se gandeasca la lucuri calde, familiare cu o parte a mintii poate..numrand secundele.....
Insa.......toate acstea se petreceau intr-un spatiu familar...deschideai ochii si vedeai Terra albastra si poate familara Luna... acolo unde fusesera trimisi la ani-lumina de Soare ...in jurul lui Arcturus o giganta rosie de mii de ori mai mare ca astrul nostru......lucrurile statusera cu mult mai cumplit.....
si gata ! P.S. natura si mai ales natura umana are oroare de vid ......
poet_of_the_fall- Forumist albastru
- Mesaje : 724
Pagina 2 din 3 • 1, 2, 3
Pagina 2 din 3
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum